Yeni eğitim-öğretim yılının yaklaşmasıyla birlikte kırtasiye sektöründe hareketlilik başladı. Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Başkanı Taha Keresteci, velilerin merakla beklediği okul çantası dolum maliyetini açıklarken, sağlıksız ve güvensiz ürünlere karşı da önemli ikazlarda bulundu. Keresteci, bu yıl ortalama bir okul çantasının ihtiyaç maliyetinin 2 bin500 liraya denk geldiğini söyledi.
Okula dönüş dönemini kırtasiyeciler için bir "bayram" olarak tanımlayan Keresteci, bu sürecin sektöre canlılık kazandırdığını, istihdam ve ürün çeşitliliğinde zirve yaşandığını kaydetti. Keresteci, mağazaların çantadan kırtasiye malzemelerine, boya setlerinden mataralara kadar geniş bir yelpazede hazır olduğunu ifade etti. Türkiye'nin ürün çeşitliliği bakımından Çin'in ardından dünyada ikinci, Avrupa'da ise birinci konumda olduğunu vurgulayan Keresteci, bu başarının sektörün gücünü gösterdiğini dile getirdi.
ORTALAMA MALİYET 2 BİN 500 LİRA
Keresteci, Türkiye'nin yedi bölgesinde yaptıkları araştırmaya göre, bu yıl bir öğrencinin temel kırtasiye ihtiyaçlarını karşılamanın ortalama 2 bin 500 liraya mal olduğunu kaydetti. Geçen yıl bu rakamın bin 900-2 bin lira civarında olduğunu hatırlatan Keresteci, yüzde 25 civarındaki artış oranının enflasyon rakamlarının gerisinde kaldığını ve bu durumun sektörün özverili çalışmasının sonucu olduğunu söyledi. Keresteci, "Çocuklarımızın eğitim malzemelerine erişiminde zorluk yaşamaması için kar marjlarımızı düşük tutuyoruz" dedi.
VELİLERE "CE" VE "EN 71" KONTROLÜ ÇAĞRISI
Velilere güvenli alışveriş konusunda önemli tavsiyelerde bulunan Keresteci, ürün alırken mutlaka "CE" işareti ve "EN 71" güvenlik standardının varlığının kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Ürün ambalajlarında ithalatçı veya imalatçı bilgisi, marka ve test raporlarının yer alması gerektiğini vurgulayan TÜKİD Başkanı, "Tüketicilerimiz sağlıklı ve güvenilir ürün satan işletmelerden alışveriş yapmalı. Şüphe duydukları durumda Alo 175 Tüketici Danışma Hattı'na veya Ticaret Bakanlığı'na başvurabilirler" dedi.
YERLİ ESNAFA DESTEK VE KDV TALEBİ GÜNDEMDE
Keresteci, Orta Doğu ve Avrupa pazarlarında ürün çeşitliliğiyle öne çıktıklarını, ancak ham madde ve bölgesel sorunların önlerinde engel oluşturduğunu ifade etti. Kırtasiye ürünlerinde KDV oranının sıfırlanması yönünde beklentilerinin olduğunu anlatan Keresteci, önümüzdeki günlerde artacak talebe hazır olduklarını ve sektörün büyümeye devam edeceğini söyledi.