Almanya- Siegen Güneydoğu Avrupa ve Kafkasya Araştırma Merkezi Yöneticisi Dr. Christian Johannes Henrich, A. Ü. DTCF Tarih Bölümünden Prof. Dr. Neşe Özden’in ev sahipliğinde Ermeni Meselesi üzerine bir konferans verdi. Dr. Öğr. Üyesi Hakan Gökpınar’ın katkılarıyla düzenlenen konferansta E. Büyükelçi ve Çağ Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ali Engin Oba da hazır bulundu. Konferansın ardından yaptığı konuşmanın detaylarına ve kendi araştırmalarına ilişkin haber sitemize röportaj verdi. Dr. Henrich ile röportajımızın satır başları şöyle:
C. J. HENRİCH’İN ERMENİ MESELESİNİ ELE ALIŞ NEDENİ
Ermeni Meslesine neden ilgi duyduğunu ve bu alanda da çalışmaya başladığını Dr. Christian Johannes Henrich şu şekilde açıkladı: “…Alman üniversitelerinde herkesin çalışmadığı konuyu çalışmak istedim. Ayrıca Almanya’daki Türk arkadaşlarımdan Ermeni katliamları suçlamalarına ilişkin fikirleri vardı ve hiçbiri soykırımı kabul etmiyordu. Biz Alman kamuoyunda hem kurbanlar hem de failler Yahudi Soykırımı’nı kabul ediyoruz. Bu nedenle Ermeni Soykırımı’na karşı merak uyandırmaya başladım…” Bu bağlamda Dr. Henrich, akademik çalışmalarım konusunda Türk makamlarının maddi ve manevi desteklerini rica etti.
RUSYA’NIN ERMENİ POLİTİKASI ÜZERİNE YAPTIĞI DEĞERLENDİRMEDE
Henrich, Rusya’nın rolü üzerine şunları kaydetti: “Ermenistan, tarihte her zaman Rusya’nın desteğine güvenmişti. Fakat Rusya’nın hiçbir zaman hedefi Rusya’ya yardım etmek değildi, Güney Kafkasya meselelerini çözmek ve aynı zamanda sıcak denizlere inmek için bir geçit oluşturmaktı. Günümüzde de bu politika aynı şekilde devam etmektedir. Son Dağlık Karabağ Savaşı’nda Ermeniler yine Rusların kendilerini kurtaracaklarını ümit ettiler. Fakat Rusya, bunu yapmadı. Rusya ve diğer büyük güçler, sadece kendi çıkarlarını düşünüyorlar.”
HENRİCH: “ERMENİLER’İN “SOYKIRIM” ANITI OLDUKÇA MANİDAR”
Ermenilerin, Ermeni çetelerin Türklere ve Müslümanlara yaptıkları katliamı hiçbir zaman kabul etmediklerine dikkat çeken Dr. Henrich, “…hâlbuki ortada Ermenilerin Van ve Erzurum’da ve Azerbaycan’da Türklere uyguladıkları Hocalı Katliamları var. Bunun da yalan bir Türk propagandası olduğunu savunuyorlar. Bu temelde de bir barış tesis edilemez. Ermenistan’daki soykırım anıtı da Türklere karşı düşmanca duruşun en büyük simgesi halinde…” olduğunu belirtti. Bu “Soykırım Anıtı”ndaki 12 sütunun Ermeni vilayetlerini temsil ettiğini ve bu 12 sütundan 3’ünün ise Türkiye sınırları içerisinde ve Türk toprağı olan Erzurum, Kars ve Van’ı temsil ettiğini belirtti. Dr. Henrich, Ermenilerin bir diğer milli sembolünün ise “Ararat Dağı” yani yine Türkiye’de bulunan Ağrı Dağı olduğunu ve Ağrı Dağı’nı da, Ermeni Anayasası’nın Ermeni toprağı olarak kabul ettiğine dikkat çekti.
ERMENİ DİASPORASININ VE TARAFTARI AKADEMİSYENLERİN SAHTE BELGE ÜRETİMLERİ
Bu konuda Dr. Henrich, “…Öncelikle Prof. Türkkaya Ataöv ve Dr. Cem Özgönül’e teşekkür etmek istiyorum. Bu yalan propaganda resmini ortaya bu değerli isimler çıkardı. Bu ‘Fake’ resimlerde dikkat çeken tarihi yağlı boya resimleri olmaları ve teknik bir yöntemle siyah- beyaz resme dönüştürmüş olmalarıdır…” dedi. Konferans’taki sunumunda da Dr. Henrich’in Ermeni Diasporası’nın sahte belge ve tarihi belgelerde tahrifata ilişkin sunduğu kanıtlardan bazıları şöyle:
Sahte Kafatası Piramidi Fotoğrafı:
Kitabın Üzerindeki Sahte Kafa Tası Piramidi Resmi: Kitabın Kapağı ‘’Talat Paşa Davası – Gizli [stenografik] Rapor [Der Völkermord an den Armenien vor Gericht – der Prozeβ Talaat Pascha]’’, yayıma hazırlayan ve yayımlayan Tessa Hofmann, ‘‘Tehdit Altındaki Halklar Topluluğu [Gesellschaft für bedrohte Völker] siparişiyle’’, Katliam Serisi, Göttingen 1980 yılında yayınlanmıştır. Bu sahte fotoğrafın Türklerin toplu olarak katlettikleri iddia edilen Ermenilerin kafataslarından oluşan 1916-1917 tarihli bir kafatası piramidi fotoğrafı olduğu algısını yaratmaya çalışmışlardır. Yukarıda sola İttihat ve Terakki İktidarında Osmanlı Devleti İçişleri Bakanı ve sonrasında Sadrazam Talat Paşa’nın resmi monte edilmiştir. Kapağı çevirdikten sonra iç tarafa açıklamalı olarak şu yazılmıştır: “Türk Barbarlığı: 1916-1917 Batı Ermenistan’ da Bir Kafatası Piramidi’’
Resmin Orijinali ise;
Waasilij Wereschtschagin (1842-1904) Moskova’daki Tretjakow Galerisinde sergilenmekte olan yağlı boya resim (1871-1872)’deki ‘‘Savaşın Sonuçları’’ isimli eseridir.
Sahte Fotoğraf
Gerçek Fotoğraf
Ermeni Diasprosı’nın bu belge sahteciliğine ilişkin Dr. Henrich, “Mademki Ermeniler Türkler’e karşı haklı olduklarını iddia ediyorlar, neden bu türden sahte belgelere ihtiyaç duyuyorlar? Sorusunu sormak Türklerin de doğal hakkıdır…” değerlendirmesini yaptı.
HENRİCH’TEN TÜRKLER’E TAVSİYELER:
“Her iki taraf da on yıllardır sadece diğerinin suçluluğu ile ilgilendiler. Van’da bir hikâye duydum; Vanlı Müslüman kadınlar eşlerinin nasıl öldürüldüklerini ve kaçırıldıklarını anlattılar. Ermenilerden de benzer şeyler duydum. Her iki taraf da suçlamaları sona erdirmekle ilgilenmeliler. Avrupa’nın büyük güçlerini de saf dışı bırakıp birbirlerinin ellerini tutarak kayıplar için yas tutmalılar.”
ALMAN PARLAMENTOSU’NUN ERMENİ MESELESİ KARARINA RAĞMEN ALMANYA’DA SÖZDE ERMENİ KATLİAMINI ELE ALMASINDA YAŞADIĞI ZORLUKLAR
Alman Parlamentosu’nun 2015’teki “Ermeni Katliamı” kararına ilişkin Dr. Henrich şunları kaydetti: “…600’den fazla milletvekilimiz var. Hiçbiri bir tarihçi değil, onlar sadece kendi çıkarları doğrultusunda karar alırlar. Benim problemime geldiğimizde, sürekli bana karşı kötüleme, karalama kampanyası yürütüldü. ‘Soykırım İnkarcısı’ olmakla suçlandım. Bu da Yahudiler konusunda da suçlu görünmeme neden oldu ve düşman gibi göründüm. Ben Yahudi Soykırımı’nı inkâr etmiyorum sadece bu soykırıma bağlı olarak ‘Ermeni Soykırımı’ iddialarını ele alıyorum ve Türklerin Ermenilere soykırım uyguladıklarına ilişkin tezleri reddediyorum. Tüm bunlara bağlı olarak Almanya’da üniversitedeki kariyerim de zarar gördü aynı zamanda konferanslara da davet edilmedim…”
Bu nedenlerle de Türkiye ve Türk dostu bir akademisyen olarak Dr. Henrich, Türk karar vericilerden manevi olduğu kadar daha üretken çalışmalar için maddi destek de beklediğini bu vesileyle yeniden vurguladı.
Dr. Christian Johannes Henrich, Siyaset Bilimci ve Sosyolog Dr. Christian Johannes Henrich, lisans eğitimini Almanya Siegen Üninversitesi’nde tamamladıktan sonra Yüksek Lisans Eğitimini Almanya Innsbruck Üniversitesi’nde yaparken tez araştırma çalışmalarını Bursa Uludağ Üniversitesi’nde yürüttü. Doktorasını ise Siegen Üniversitesi’nde yaparken doktora tezine yönelik akademik araştırmalarını İstanbul Üniversitesi’nde yapmıştır. Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Araştırmaları alanında uzmanlaşan Dr. Christian Johannes Henrich, güncel olarak Almanya- Vechta Üniversitesi Öğretim Üyesi Ve Siegen Güneydoğu Avrupa ve Kafkasya Araştırma Merkezi Yöneticisi olarak görev yapmaktadır.
Haber Merkezi: Dilan Tan, Melisa Altuntaş
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.