Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Bakan Tekin açıkladı: Türk eğitim modeli başka ülkelere örnek oluyor

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile uluslararası eğitim başarılarının arttığını ve modelin başka ülkelere örnek olduğunu açıkladı.

OKULLAR VE ÜNİVERSİTELER 29.07.2026 16:07 Selin Sözen 70 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Bakan Tekin açıkladı: Türk eğitim modeli başka ülkelere örnek oluyor
Paylaş:
N

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ve dijitalleşme adımları, PISA ve TIMSS gibi uluslararası raporlarda yükseliş sağlarken küresel eğitim çevrelerinin de dikkatini çekti.

TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ DÜNYAYA ÖRNEK GÖSTERİLİYOR

Milli Eğitim Bakanlığınca 10 yıllık bir çalışmanın ürünü olarak hazırlanan ve beceri temelli öğrenmeyi merkeze alan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, uluslararası alanda büyük takdir topluyor. G20 Eğitim Bakanları Toplantısı'nda UNICEF tarafından dünyaya örnek gösterilen model için OECD ve UNESCO yetkilileri de Türkiye'nin tutarlı ve sürdürülebilir bir sistem inşa ettiğini vurguluyor.

Bakan Yusuf Tekin, 59. PISA Yönetim Kurulu Toplantısı'nda yapılan sunumun ardından müfredatın farklı dillere çevrilerek diğer ülkelere anlatılması yönünde tavsiye kararı alındığını ve birçok ülkeden heyet talebi geldiğini belirtti.

DİJİTALLEŞME VE FİZİKSEL ALTYAPIDA KÜRESEL LİDERLİK

Türkiye'nin eğitimde teknolojiyi kullanımı ve dijitalleşme hamleleri uluslararası raporlara da yansıdı. BM Kalkınma Programı (UNDP) raporlarında Türkiye, neredeyse tüm dersliklerinde etkileşimli tahta ve internet altyapısı bulunan dünyadaki tek ülke olarak öne çıkarıldı.

Bakan Tekin; okullaşma oranı, derslik ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ile eğitimde teknoloji kullanımı gibi temel alanlarda Türkiye'nin uluslararası ortalamaların üzerine çıktığını ifade etti.

TIMSS VE PISA SKORLARINDA DİKKAT ÇEKEN YÜKSELİŞ

Müfredatın bilgi odaklı yapıdan beceri odaklı yapıya dönüştürülmesiyle uluslararası başarıların arttığına dikkat çeken Bakan Tekin, Türkiye'nin TIMSS sonuçlarında büyük bir ivme yakaladığını vurguladı. Türkiye; 4. sınıf fen bilimlerinde 4'üncü, 8. sınıf fen bilimlerinde 7'nci, 4. sınıf matematikte 8'inci ve 8. sınıf matematikte ise OECD ülkeleri arasında 10'uncu sırada yer aldı.

Öğrencilerin küresel ölçekte rekabet ederken milli değerlerinden kopmamasını hedeflediklerini belirten Tekin, Eylül 2026'da açıklanacak PISA 2025 sonuçlarında da OECD'nin Türkiye'den beklentisinin yüksek olduğunu sözlerine ekledi.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi Muhabir: Selin Sözen
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Atılım Üniversitesi mezunlarını uğurladı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Atılım Üniversitesi mezunlarını uğurladı
WhatsApp
İhbar Hattı