Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okullarda güvenliği artırmaya yönelik yeni tedbirleri açıkladı. Tekin, okul güvenliğinin artık yalnızca fiziki önlemlerle değil, dijital risk alanlarını da kapsayacak şekilde ele alınacağını belirtti.
OKUL GÜVENLİĞİ DİJİTAL ALANA TAŞINIYOR
Bakan Tekin, çocukları hedef alan dijital risklerin daha yakından izleneceğini söyledi. Bu kapsamda siber devriye faaliyetlerine daha fazla ağırlık verileceğini belirten Tekin, ilgili birimlerin kapasitesinin de güçlendirileceğini ifade etti. Tekin, “Dijital dünyanın karanlık alanlarında çocuklarımızı hedef alan riskleri yapay zekâ destekli takip ve analiz imkânlarıyla daha yakından izleyip, izleme sonuçlarına göre önlemlerimizi güçlendireceğiz” dedi.
YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ ERKEN UYARI SİSTEMİ KURULACAK
Yeni dönemde bakanlıklar arası veri paylaşımı ve iş birliği artırılacak. Okul çevresi, giriş-çıkış düzeni, riskli durumlara erken müdahale ve kurumlar arası eşgüdüm için yeni çalışma modelleri devreye alınacak.
Tekin, İçişleri, Adalet, Sağlık ile Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlıklarıyla yürütülen veri entegrasyonu sürecinin Bakanlık Yönetim Sistemi ile bütünleştirileceğini açıkladı.
Bu sistemle devamsızlık eğilimleri, disiplin verileri, demografik yapı, okul riski ve suça yönelim riski gibi göstergeler birlikte değerlendirilecek.
VELİLER İÇİN DESTEK HATTI DEVREYE GİRECEK
Bakan Tekin, aile ile okul arasındaki iletişimin daha da güçlendirileceğini söyledi. İki yıl önce başlatılan “Veli Randevu Sistemi”nin daha etkin hale getirileceğini belirtti.
Dijital bağımlılık gibi risklere karşı velilere yönelik destek ve danışma hattının kısa süre içinde devreye alınacağını açıklayan Tekin, ailelerin çocuklarının maruz kaldığı dijital içerikleri daha yakından tanımasının hedeflendiğini ifade etti.
ÖĞRETMENLERE KRİZ YÖNETİMİ EĞİTİMİ
Yeni tedbirler kapsamında öğretmenler ve okul yöneticileri de desteklenecek. Tekin, kriz yönetimi, sınıf içi müdahale, erken uyarı işaretlerini fark etme ve riskli durumlara doğru tepki verme konularında eğitimlerin devam edeceğini söyledi.
Tekin, öğretmenleri okul iklimini ayakta tutan en güçlü rehber olarak gördüklerini belirterek desteklerin süreceğini vurguladı.
PSİKOSOSYAL DESTEK GÜÇLENDİRİLECEK
Öğrencilere yönelik psikososyal destek mekanizmaları da genişletilecek. Halen 23 ilde pilot olarak yürütülen Duygu, Değer Temelli Dijital Esenlik Projesi ülke genelinde yaygınlaştırılacak.
Tekin, çocukların iç dünyasını dikkate alan yaklaşımlarla sonuç alınabileceğini belirterek, koruyucu, önleyici ve iyileştirici araçların birlikte işletileceğini söyledi.
REHBERLİK SİSTEMİ YAPAY ZEKÂ İLE DESTEKLENECEK
Bakan Tekin, rehberlik kapasitesinin daha hassas hale getirileceğini de açıkladı. Riskleri erkenden fark eden ve zamanında müdahale üreten bir yapının güçlendirileceğini belirtti.
Tekin, çocuklarda görünürde fark edilmeyen ancak zamanla derinleşen kırılma alanlarının daha erken öngörülebilmesi için rehberlik sisteminin yapay zekâ desteğiyle güçlendirileceğini ifade etti.
DİJİTAL PLATFORMLAR İÇİN YENİ TEDBİRLER HAZIRLANIYOR
Tekin, çocukların güvenliğini tehdit eden risklerin yalnızca okul içiyle sınırlı olmadığını belirtti. Medya içerikleri, dijital platformlar, hukuki caydırıcılık ve kurumlar arası denetim başlıklarında daha geniş bir çerçeve oluşturulacağını söyledi.
Şiddeti özendiren içeriklere karşı daha güçlü takip ve denetim mekanizması hazırlanacağını belirten Tekin, riskli dijital platformlar dahil tüm mecralarda çocukları koruyacak teknik ve hukuki tedbirlerin devreye alınacağını ifade etti.