Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TRT Haber canlı yayınında eğitim gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasına 15 Temmuz şehitlerini anarak başlayan Tekin, LGS sınav güvenliği tartışmalarına açıklık getirdi ve kamuoyunu bilgilendirdi.
Bakan Tekin, konuşmasının başında 15 Temmuz 2016’daki FETÖ darbe girişiminde şehit olanları rahmetle andı. O gecenin unutulmaması ve ders çıkarılması gereken bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.
LGS kapsamında soru kitapçıklarının sınav öncesi sızdırıldığı iddialarına değinen Tekin, söz konusu PDF’in sınavın sona ermesinden 1 saat 12 dakika sonra paylaşıldığını belirterek, “Bu bizim PDF’imiz değil. Soruların çalındığı iddiası külliyen yalan.” dedi.
Bakanlık bilişim altyapısının sınav süreçlerinde tüm anomalileri tespit edebildiğini belirten Tekin, çocukların sınav güvenliğini riske atacak herhangi bir olayın olmadığını ifade etti.
Söz konusu paylaşımı yapan kişi hakkında hukuki sürecin başlatıldığını açıklayan Bakan Tekin, ilgili okulda 29 kişi hakkında soruşturma açıldığını duyurdu. İdari soruşturmanın ardından gerekirse ceza davası da açılabileceğini söyledi.
Soruların hazırlandığı ortamın izole olduğunu ve jammer cihazlarıyla güvenliğin sağlandığını belirten Tekin, sınav salonlarına görüntü alabilecek cihazların alınmasının yasak olduğunu hatırlattı. Soruların emniyet güçlerinin kontrolünde taşındığını ve dağıtıldığını söyledi.
LGS’de 719 öğrencinin tüm soruları doğru yanıtlayarak tam puan aldığını açıklayan Tekin, bu öğrenciler arasında İstanbul’dan 163, Adana’dan 26, Bursa’dan ise 20 öğrenci bulunduğunu belirtti. Anadolu’daki bir okuldan 300 öğrencinin tam puan aldığına dair iddiaların ise asılsız olduğunu vurguladı.
İmam hatip ortaokullarından mezun olan tam puan alan öğrenci sayısının 63 olduğunu söyleyen Bakan Tekin, toplam 719 tam yapan öğrencinin sadece %9’unun imam hatip kökenli olduğunu belirtti. Yanlış bilgi ve algı oluşturulmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
Tekin, iki yıldır ders kitaplarının sınava hazırlık için yeterli olduğunu söylediklerini belirterek, öğrencilerin destekleme ve yetiştirme kursları (DYK) ile yeterli desteği aldığını, ayrıca EBA gibi platformlardaki örnek sorularla LGS sorularının benzerlik gösterdiğini ifade etti.
Bazı çevrelerce “sorular zordu” yönünde yapılan eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını belirten Tekin, öğrencilerden bu yönde şikâyet almadıklarını, aksine soruları kolay bulduklarını aktardı.
Proje okullarının amacından uzaklaştığını ifade eden Tekin, bu okulların yeniden düzenlendiğini ve proje mantığına uygun şekilde değerlendirme sisteminin güncellendiğini söyledi. Sivil toplum örgütleriyle iş birliklerini kolaylaştıracak yeni adımların atıldığını da duyurdu.
12 yıllık zorunlu eğitimin son 4 yılına yönelik bir revizyon yapılacağı iddialarını da değerlendiren Tekin, bu konunun Bakanlık tek başına alacağı bir karar olmadığını, akademisyenler, STK’lar ve yasa koyucularla birlikte değerlendirileceğini söyledi.
Son olarak okullarda tek tip kıyafet uygulamasına neden geri dönüldüğünü açıklayan Tekin, serbest kıyafetlerin öğrenciler arasında marka rekabetine ve ayrımcılığa neden olduğunu, ayrıca veliler ve okul yönetimleri arasında sürekli sorunlara yol açtığını belirtti.
Kaynak: Manşet Haber
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.