İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, kentte yaşanan su kriziyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tugay, İzmir’in en önemli su kaynağı olan Tahtalı Barajı’ndaki doluluk oranının yüzde 1’e düştüğünü belirterek, çözüm için Bakanlığa “yapay yağmur” başvurusu yaptıklarını açıkladı.
BARAJDA SU KALMADI
Canlı yayında kentin su durumu ve Körfez kirliliği hakkında bilgi veren Tugay, yağışların yetersizliği nedeniyle İzmir’in zor günler geçirdiğini söyledi. Tugay, “Barajda neredeyse hiç su yok. Kışı boş barajla geçiriyoruz. Günlük ihtiyacı yeraltı kaynaklarından karşılıyoruz.” ifadelerini kullandı.

350 BİN KAÇAK KUYU
Yeraltı sularının kontrolsüz kullanımına da dikkat çeken Tugay, İzmir genelinde 94 bin ruhsatlı kuyuya karşılık 350 bine yakın kaçak kuyu bulunduğunu belirtti. Belediyenin denetim yetkisinin olmadığını vurgulayan Tugay, DSİ’nin bu konuda yetersiz kaldığını dile getirdi.
YAPAY YAĞMUR HAMLESİ
Susuzlukla mücadele için sıra dışı bir yöntemi gündeme aldıklarını açıklayan Tugay, “Bulut tohumlama” olarak bilinen yapay yağmur uygulaması için Bakanlığa başvurduklarını söyledi. Tugay, “Sorumluluğu alıp yapmamızı istediler. Türkiye’de bu uygulamayı yapan resmi bir firma yok. Yurt dışında firma bulduğumuz an bu yöntemi deneyeceğiz. Yağmuru yüzde 25 artırdığı söyleniyor.” dedi.