İzmir’de 3 polisin şehit olduğu terör saldırısına ilişkin yürütülen soruşturmada iddianame tamamlandı. Savcılık, saldırının terör örgütü IŞİD talimatıyla gerçekleştirildiğini belirledi.
SALDIRININ TALİMATI IŞİD'DEN
İzmir’in Balçova ilçesinde, Salih İşgören Polis Merkezi Amirliğine yönelik geçen yıl düzenlenen saldırıya ilişkin hazırlanan iddianamede, saldırgan E.B.'nin (16) IŞİD ideolojisini benimsediği, örgütle bağlantı kurduğu ve silahlı eğitim aldıktan sonra saldırı talimatı aldığı tespit edildi.
3 POLİS ŞEHİT OLMUŞTU
8 Eylül’de yüzünde maske ve elinde pompalı tüfekle polis merkezine gelen saldırganın açtığı ateş sonucu polis memuru Hasan Akın şehit oldu. Çıkan çatışmada 1. sınıf emniyet müdürü polis başmüfettişi Muhsin Aydemir ile polis memuru Ömer Amilağ da şehit düşmüştü. Saldırgan ise yaralı olarak yakalanmıştı.
7 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
Soruşturma kapsamında saldırgan E.B.'nin yanı sıra babası N.B., İran uyruklu K.N. ile Suriye uyruklu M.A., C.T., F.S.A. ve M.E. tutuklandı. Diğer bazı şüpheliler hakkında ise adli kontrol kararı verildi.
İDDİANAMEDE DİKKAT ÇEKEN DETAYLAR
Hazırlanan iddianamede, E.B.'nin okula gitmeyi reddettiği, örgüt ideolojisini çevresindekilere anlattığı ve saldırının örgütün amaçları doğrultusunda planlandığı vurgulandı. E.B.'nin saldırı öncesinde örgüt mensuplarıyla temas kurduğu da dosyada yer aldı.
İSTENEN CEZALAR BELLİ OLDU
E.B. hakkında 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'Silahlı terör örgütüne üye olma', 'Terör amaçlı bıçak veya diğer aletleri izinsiz olarak satma, satın alma taşıma veya bulundurma, 3 kez terör amaçlı kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürme', 4 kez ‘Terör amaçlı kasten öldürmeye teşebbüs’, 2 kez ‘Terör amaçlı kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs’, ‘Terör amaçlı korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silahla ateş etme’, 4 kez ‘Terör amaçlı mala zarar verme’, ‘Terör amaçlı kamu malına zarar verme', 'Terör amaçlı tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme' ve ‘6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'a muhalefet’ suçlarından ceza istendi.
Diğer 12 şüpheli hakkında ise azmettirme suçlarından ceza istendi. Savcı tüm şüpheliler için 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 261'er yıla kadar hapisle cezası isteminde bulundu.
DOSYA AĞIR CEZA MAHKEMESİ'NDE
Hazırlanan iddianame, değerlendirilmek üzere Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.
Kaynak: Haber Merkezi