SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

Dil Seçimi

Hakan Fidan’dan kritik diplomasi mesajları

Haber görseli

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, gündemdeki kritik konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Fidan, “Şu anda DAEŞ mahkumlarının Suriye’den Irak’a taşınması söz konusu. Böyle bir ortamda ateşkesin biraz daha uzatılması gerekebilir. Şu anda böyle bir talep var” ifadelerini kullandı. Ateşkese ilişkin süren diplomasi trafiğine dikkat çeken Fidan, “Biz hiç çatışma olsun istemiyoruz. Umarım olumlu bir barış süreci başlatılacaktır” dedi.

YPG NASIL ÇÖKERTİLDİ?

Suriye ordusunun YPG’ye karşı gerçekleştirdiği operasyonlara değinen Fidan, “Benim için sürpriz olmadı açıkçası. Biz şunu çok iyi biliyorduk. YPG’nin işgal ettiği Arap nüfusunun yoğun olduğu bölgede dinamiği yıllardır okumuştuk. Aşiret yapısı, aşiretlerin nasıl, ne zaman başkaldıracağı bilgimiz dahilindeydi” açıklamasını yaptı.

Görsel

KANDİL’İN YPG ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

YPG’nin PKK’nın üst kanadı KCK’dan emir aldığını vurgulayan Fidan, “Mazlum Abdi mesaj taşıyıcı, verilen talimatı uygular. KCK, YPG’ye siyaseti girin der girerler. Tamamen Kandil’e bağlı. Suriyeli olmayan PKK’lıların bölgeden çıkması gerekiyor. Sincar’daki PKK varlığının sürdürülebilirliği yok. Örgütün kendisini yok olmayla karşı karşıya kalmadan dönüştürmesi gerekiyor. SDG Ankara’dan gelen hiçbir mesaja kulak vermiyor. Başkalarının gündemine alet olmamalılar” dedi.

Görsel

GAZZE BARIŞ KURULU

Gazze’de kurulacak barış mekanizmasına ilişkin konuşan Fidan, “Altında Barış Kurulu’na bağlı komite var. Biri Gazze’nin milli iradesini üstlenecek komite. Diğeri Gazze’nin sekreteryalığını üstlenecek. Gazze acil konumuz. İşin başındayız. Refah sınır kapısı haftaya açılabilir. Türkiye Kızılay’la halihazırda kesintisiz yardım faaliyeti yürütüyor. Barınma konusunda şu soğuk havada çadıra mahkumlar. Şu anda konteynerlerin götürülme meselesi var. Yeni üyelerin alınma süreci devam ediyor. Sanırım 6-7 ülke daha gelir. 25-30 bandına oturabilir. Gazze’de işimiz kolay değil, şimdi başka bir mücadele başlıyor” ifadelerini kullandı.

TÜRK ASKERİ GAZZE’YE GİDECEK Mİ?

Fidan, “İsrail bizle ilgili her şeye karşı ama mücadelemiz sürecek. Gerekli şartlar oluşursa asker desteği ile ilgili bir irademiz var” dedi. Gazze’deki duruma ilişkin değerlendirmesinde Fidan, “Yol haritasının içinde olması gereken bir konu. Bizim bir numaralı önceliğimiz Gazze nüfusunun Gazze’de kalması” ifadelerini kullandı.

Küfür, hakaret ve spam yayınlanmaz.