İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, beyin cerrahı Prof. Dr. Türker Kılıç, Dünya Sanat ve Bilim Akademisi (WAAS) Mütevelli Heyeti’ne seçilen ilk Türk bilim insanı oldu. Dünya Sanat ve Bilim Akademisi’nde hâlihazırda 8 Türk üye bulunuyor. Aralık 2021’den beri Akademi üyesi olan Prof. Dr. Kılıç, şimdi Mütevelli Heyeti’nde yer alacak.
Dünya Sanat ve Bilim Akademisi (WAAS), 1960 yılında Albert Einstein, Manhattan Projesi’nin mimarı Robert Oppenheimer, UNESCO’nun kurucularından Bertrand Russell ve Joseph Needham, FAO’nun ilk Genel Direktörü Lord Boyd Orr, WHO’nun ilk Genel Direktörü Brock Chisholm’un da aralarında bulunduğu birçok seçkin bilim insanı ve entelektüel tarafından kuruldu.
Akademi, siyasi sınırlardan bağımsız bir şekilde, insanlığın karşılaştığı sorunları bilimsel ve küresel düzeyde ele almayı hedefliyor. Kurucu bildirgelerinde amaç şöyle tanımlanıyor: “Bilgi tek başına yeterli değildir. Bilgelik gerekir. Bilgelik ise insanlığın ortak yararını gözeten etik bir yönelimle mümkündür.”
WAAS üyeleri; doğa, sosyal ve beşeri bilimler, sanat, teknoloji, kamu hizmeti gibi alanlarda farklı milletlerden ve disiplinlerden seçkin bireylerden oluşuyor. Akademi, bilim insanı olmayı yalnızca “bilmek” değil, aynı zamanda anlamlandırmak, seçmek ve sorumluluk almak olarak tanımlıyor.
WAAS, 2013 yılında kurduğu Dünya Üniversite Konsorsiyumu (WUC) aracılığıyla eğitim alanında da uluslararası projeler yürütüyor. Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) WAAS’a özel danışmanlık statüsü, UNESCO ise danışmanlık statüsü verdi.
Prof. Dr. Türker Kılıç, WAAS Mütevelli Heyeti’ne seçilmesi dolayısıyla Akademi üyelerine teşekkür etti ve bu onurlu görevi insanlık adına büyük bir sorumluluk olarak gördüğünü ifade etti.
Kaynak: Manşet Haber
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.