ABD’nin 3 Ocak’ta Venezuela’yı hedef alan askeri müdahalesinin ardından ülkede protestolar devam ediyor. Halk, Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eşi Cilia Flores’in serbest bırakılması talebiyle meydanlarda toplanıyor.
Başkent Caracas’ta bulunan tarihi Bolivar Meydanı’nda bir araya gelen Venezuelalılar, ABD’yi protesto ederken Maduro’nun serbest bırakılması ve ülkeye dönmesi için toplu dua etti.
"AYNAYA HER BAKTIĞIMIZDA OLANLARI HATIRLAYACAĞIZ"
Maduro’nun oğlu ve milletvekili Nicolas Maduro Guerra, meydanda yaptığı konuşmada ABD’nin 3 Ocak’taki saldırısının ülkede “silinmez” bir iz bıraktığını belirterek, bu tarihin asla unutulmayacağını söyledi.
ABD’nin askeri müdahalesine değinen Maduro Guerra, "Aynaya her baktığımızda olanları hatırlayacağız, yaptığımız diplomasiyi ve barış çağrılarını unutamayız. Ülkemizi barışa, geleceğe, refaha ve zafere doğru güçlendirmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
"SENİ YENİDEN ARAMIZDA GÖRMEK İSTİYORUZ"
Caracas’ın simge noktalarına Maduro’nun büyük fotoğrafları asılırken, duvarlarda “Maduro’ya özgürlük”, “Seni yeniden aramızda görmek istiyoruz” ve “Diren Maduro” ifadeleri yer aldı.
Miraflores Sarayı başta olmak üzere stratejik noktalarda asker ve polisler yoğun güvenlik önlemleri aldı. Araçlar durdurularak kimlik kontrolleri yapıldı.
GÜNLÜK YAŞAM NORMALE DÖNDÜ
3 Ocak’taki saldırının ardından ülkede yaşanan kaos ortamının sona erdiği, market raflarının yeniden dolduğu ve günlük yaşamın normale döndüğü gözlendi. Muhalif çevrelerden ise neredeyse hiç açıklama gelmedi.
Geçici Devlet Başkanı Delcy Rodriguez’in ekonomiyi canlandırmaya yönelik açıklamaları ülkede yakından takip ediliyor.
HALK ABD'YE TEPKİLİ
Venezuelalılar, ABD’nin gerçek hedefinin ülkenin petrol rezervleri olduğunu ve ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamalarının da bu yönde olduğunu ifade etti. Venezuelalı Hilda Lopez, ülkenin seçilmiş Devlet Başkanı’nın Nicolas Maduro olduğunu belirterek, "Sorunlarımız var mı? Evet elbette var ama başka bir yabancının gelip de bizim sorunlarımızı çözmesini mi talep edeceğiz?" dedi.
Lopez, başka ülkelerin Venezuela’nın içişlerine karışmasını istemediklerini vurgulayarak, ülkenin özgür ve bağımsız olduğunu söyledi.
"NE BİR EKSİK NE BİR FAZLA BUNUN ADI SOYGUNDUR"
Jose Antonio Mendoza, ABD’nin saldırısına atıfta bulunarak, ülkedeki muhalefetin tutumuna dikkat çekti. Maduro’nun serbest bırakılmasını isteyen Mendoza, "Ne bir eksik ne bir fazla bunun adı soygundur. Zaten onlarca yıldan bu yana rafineriye kendilerini adamışlardı. Başka ülkelere ne yaptıklarını biliyoruz, bu bir sır değil. Şu anda ellerinde Devlet Başkanımız ve eşi var. Tanrı'dan umudumuzu kesmiyoruz ve onların geri geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA