Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev, Mersin’de yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesine ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’de nükleer enerjinin bu yıl içinde hayata geçirilmesi için tüm imkanların seferber edileceğinin altını çizdi.
AKKUYU NGS’DE DEVREYE ALMA HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR
Likhachev, Rus devlet kanalı Rossiya-24’e verdiği röportajda, 2026 yılı içinde Akkuyu NGS’nin devreye alma operasyonlarına yönelik hazırlıkların hız kazandığını vurguladı. Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olacak projede kritik bir aşamaya gelindiğini belirtti.
PROJE SÜRECİ TÜRKİYE TARAFINDA ÜST DÜZEYDE TAKİP EDİLİYOR
Akkuyu NGS sürecinin Türkiye tarafında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından yakından takip edildiğinin altını çizen Likhachev, 2025 yılını zorlu ancak önemli ilerlemelerin kaydedildiği bir dönem olarak nitelendirdi.
EKONOMİK VE TEKNİK ZORLUKLAR
Likhachev, Akkuyu NGS projesinin ciddi baskılar altında ilerlediğine dikkat çekti. Özellikle Siemens tarafından tedarik edilmesi gereken bazı ekipmanların gönderilmemesi, yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırımın dondurulması ve ödeme sistemlerinde yaşanan aksaklıkların projeyi zorladığını belirtti.
Buna rağmen çalışmaların hiçbir aşamada durdurulmadığını belirten Likhachev, Rosatom’un tüm sorumluluklarını yerine getirdiğini vurguladı.
PUTİN’DEN VE RUS KURUMLARINDAN GÜÇLÜ DESTEK
Projenin ilerleyişinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in desteğinin önemli rol oynadığını aktaran Likhachev, Rus hükümeti ve Merkez Bankası’nın da Akkuyu NGS’nin planlandığı şekilde ilerlemesi için gerekli adımları attığını vurguladı. Bu kararların yalnızca moral değil, aynı zamanda somut hareket alanı sağladığını ifade etti.
“21. YÜZYIL ELEKTRİĞİN YÜZYILI OLACAK”
Rosatom’un küresel faaliyetlerine de değinen Likhachev, Rus nükleer endüstrisinin 80. yılı kapsamında gerçekleştirilen uluslararası temaslarda, nükleer enerjinin sürdürülebilir ve uygun maliyetli elektrik üretimi açısından vazgeçilmez olduğu yönünde ortak bir görüş oluştuğunu belirtti.
21.yüzyılın “elektriğin yüz yılı” olacağını dile getiren Likhachev, elektrik üretiminde güvenilir ve uzun vadeli çözümler için nükleer teknolojilerin geliştirilmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Rosatom’un bu doğrultuda işbirliğine açık ülkelerle uzun vadeli ortaklıklar kurmayı hedeflediğinin altını çizdi.
Haber Merkezi