SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

Dil Seçimi

Pezeşkiyan’dan gösterilerle ilgili mesaj: "Kargaşa halkın değil"

Haber görseli

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkede devam eden gösterilere ilişkin yaptığı açıklamada, protestocuların taleplerini görmezden gelmediklerini belirterek sorunların çözümü için çaba gösterdiklerini söyledi.

“PROTESTOCULARIN SESİNİ DUYUYORUZ”

İran devlet televizyonuna konuşan Pezeşkiyan, gösterilerle ilgili değerlendirmesinde, ülkedeki huzursuzluğun dış güçler tarafından körüklendiğini savundu. Pezeşkiyan, “Düşman, eğitilmiş teröristleri ülkeye soktu. Kargaşa çıkaranlar ve isyan edenler, protesto eden halk değildir. Biz protestocuların sesini duyuyoruz ve onların sorunlarını çözmek için tüm çabamızı ortaya koyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

ABD VE İSRAİL’İ SUÇLADI

Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, ABD ve İsrail’i işaret ederek, bu ülkelerin İran’da kaos yaratmaya çalıştığını öne sürdü. Pezeşkiyan, “ABD ve İsrail, ‘Kargaşa çıkarın, öldürün, ardınızdan biz geliyoruz’ diye tembihliyor. Bunlar da bunu yapıyor.” dedi.

Ailelere çağrıda bulunan Pezeşkiyan, çocukların şiddet ve bozgunculuk eylemlerinden uzak tutulması gerektiğini vurguladı.

EKONOMİK ADIMLAR VURGUSU

Ekonomik sorunlara da değinen Pezeşkiyan, yapısal reformların hayata geçirildiğini belirterek, “Ekonomiyi iyileştirmek için bazı adımlar attık. Bu adımlar yakın gelecekte meyvesini verecek.” dedi.

Cumhurbaşkanı, devletin temel görevinin halkın sorunlarını çözmek ve endişelerini gidermek olduğunu, aynı zamanda ülkeyi kaosa sürüklemek isteyenlere izin vermeyeceklerini ifade etti.

GÖSTERİLERDE CAN KAYBI ARTIYOR

Öte yandan Tesnim Haber Ajansı, gösteriler sırasında hayatını kaybeden emniyet görevlisi sayısının 111’e yükseldiğini duyurdu.

İRAN’DAKİ GÖSTERİLER NASIL BAŞLADI?

İran’da 28 Aralık 2025’te, yerel para biriminin döviz karşısında hızla değer kaybetmesi ve artan ekonomik sorunlar nedeniyle Tahran Büyük Çarşı’da esnafın başlattığı protestolar kısa sürede ülke geneline yayıldı.

Resmi makamlar can kaybına ilişkin ayrıntılı açıklama yapmazken, İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), 10 Ocak’ta yayımladığı raporda 37’si emniyet görevlisi, 4’ü sağlık çalışanı olmak üzere 116 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 600’den fazla kişinin yaralandığını ve 2 bin 638 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Kaynak: AA

Küfür, hakaret ve spam yayınlanmaz.