SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

Dil Seçimi

HRANA: İran’daki gösterilerde 5 bin 137 kişi hayatını kaybetti

Haber görseli

ABD merkezli İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), İran’da ekonomik sorunlar nedeniyle başlayan protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısının 5 bin 137’ye yükseldiğini açıkladı.

HRANA’nın paylaştığı güncel verilere göre, ülke genelinde devam eden gösteriler sırasında 27 bin 797 kişi gözaltına alındı. Olaylarda 208’i güvenlik görevlisi olmak üzere toplam 5 bin 137 kişi yaşamını yitirdi. Ajans, bir gün önce açıkladığı raporda can kaybını 5 bin 2 olarak duyurmuştu.

GÖZALTILAR VE GÜVENLİK GÜÇLERİ DE KAYIPLAR ARASINDA

HRANA, protestolar sırasında yaşanan şiddet olaylarında hem sivillerin hem de güvenlik güçlerinin hedef alındığını belirtti. Açıklamada, güvenlik görevlilerinin de can kayıpları arasında yer aldığı vurgulandı.

GÖSTERİLER EKONOMİK KRİZLE BAŞLADI

İran’da gösteriler, 28 Aralık 2025’te yerel para biriminin döviz karşısında hızla değer kaybetmesi ve ekonomik sıkıntıların derinleşmesi üzerine başladı. Tahran Büyük Çarşı’da esnafın öncülüğünde başlayan protestolar kısa sürede ülke geneline yayıldı.

İNTERNET ERİŞİMİ KISITLANDI

Başkent Tahran’da 8 Ocak’ta protestoların şiddetlenmesi üzerine İran yönetimi, güvenlik gerekçesiyle internet erişimini kısıtladı. Bu adım, ülkedeki bilgi akışını önemli ölçüde etkiledi.

RESMİ RAKAMLARLA HRANA VERİLERİ ÇELİŞİYOR

İran Şehit ve Gaziler Vakfına bağlı Adli Tıp Kurumu, dün yaptığı açıklamada protestolar sırasında 3 bin 117 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklamada, ölenlerden 2 bin 427’sinin “silahlı terör grupları” tarafından öldürülen güvenlik güçleri ve siviller olduğu belirtildi. 690 kişiyle ilgili ise detaylı bilgi paylaşılmadı.

HRANA ise resmi açıklamalardan farklı olarak, sahadan doğrulanan yeni vakalarla can kaybı ve gözaltı sayılarını güncellemeye devam ettiğini bildirdi.


Küfür, hakaret ve spam yayınlanmaz.