Eğitimde yeni dönem mi başlıyor? 4+4+4’e eleştirel bakış

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye'de 2012 yılından itibaren uygulanan '4+4+4' zorunlu eğitim sistemine yönelik saha araştırmasının sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Araştırma, sistemin mevcut durumu ve geliştirilmesi gereken yönlerini ortaya koymayı amaçlıyor.

81 İLDE 36 BİN KATILIMCILI ARAŞTIRMA

Yalçın, araştırmanın bugüne kadar yapılan en geniş çaplı çalışma olduğunu vurguladı. Türkiye genelindeki 81 ilde yürütülen çalışmaya 17 binden fazla öğretmen, 7 binin üzerinde okul yöneticisi, 5 bini aşkın 11. ve 12. sınıf öğrencisi ile aynı sayıda veli katıldı.

SON DÖRT YIL İÇİN SİSTEM GÜNCELLEMESİ TALEBİ

Araştırmaya katılan öğretmen ve idarecilerin yüzde 93'ünden fazlası, sistemin son dört yılında değişiklik yapılması gerektiğini belirtti. Aynı beklenti öğrencilerde de gözlemlendi. Bu sonuçlar, '4+4+4' sisteminin son aşamasının yeniden değerlendirilmesi gerektiğine işaret ediyor.

2+2 MODELİ ÖNE ÇIKIYOR

Lise eğitiminin yapısına dair görüşlerde ise “2 yıl zorunlu + 2 yıl isteğe bağlı” modeli en çok destek gören öneri oldu. Bunu “3 yıl zorunlu + 1 yıl isteğe bağlı” modeli izledi. Araştırmaya göre, lise kademesindeki eğitimin esnek ve ihtiyaca göre yapılandırılması beklentisi öne çıkıyor.

YALÇIN: “EĞİTİM SİSTEMİ YENİDEN TARTIŞILMALI”

Ali Yalçın, araştırmanın ardından yaptığı açıklamada, “Toplumun beklentileri ve hayatın gerçekleri doğrultusunda sistemin son dört yılının yeniden yapılandırılması gerektiği çok açık. Eğitim otoriteleri, sosyal paydaşlar ve Milli Eğitim Bakanlığı bu konuya eğilmek zorunda,” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Manşet Haber

Benzer Videolar