Proje okulları yönetmeliği yürürlüğe girdi

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan “Proje Okulları Yönetmeliği” Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme ile proje okulları, “özel program uygulayan okullar” ve “özel proje uygulayan okullar” olmak üzere iki ana kategoriye ayrıldı.

PROJE OKULU OLMA ŞARTLARI NETLEŞTİRİLDİ

Yönetmelik kapsamında, bir eğitim kurumunun proje okulu statüsü kazanabilmesi için birtakım kriterleri karşılaması gerekecek. Bunlar arasında; sürdürülebilir projeler yürütme kapasitesi, ulusal veya uluslararası düzeyde özel program uygulama, kamu ya da özel sektörle iş birliği geliştirme gibi şartlardan en az birini sağlama zorunluluğu bulunuyor.

ÖZEL PROGRAM UYGULAYAN OKULLARDA UZMANLAŞMIŞ EĞİTİM MODELİ

Belirli alanlara odaklanmış ve özgün içeriklerle desteklenen eğitim programlarının uygulanacağı özel program uygulayan okullarda, öğrencilerin yetenekleri doğrultusunda derinlemesine eğitim verilecek. Müfredatlar standart kalıplardan farklı olarak özel olarak hazırlanacak ve öğretim yöntemleri bu yapıya göre şekillenecek.

FİZİKİ ŞARTLAR VE DANIŞMAN ÖĞRETMEN ZORUNLULUĞU

Bu okullarda en az 20 derslik bulunması, uygun sayı ve nitelikte atölye, laboratuvar, sanat ve spor alanları, konferans salonu ve yeterli kapasitede pansiyon imkânı zorunlu hale getirildi. Her sınıf düzeyinde en fazla 4 şube açılabilecek ve her bir şubeye danışman öğretmen atanacak. Öğrenci sayısı şube başına 24’ü geçemeyecek.

AR-GE BİRİMİ VE FİKRİ HAKLARIN TİCARİLEŞMESİ

Eğitim kalitesini artırmak adına her okulda “AR-GE birimi” kurulacak. Bu birim, öğretmenler ve okul yöneticilerinden oluşacak. Yapılan araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucunda ortaya çıkan ürünler, fikri ve sınai mülkiyet hakları çerçevesinde pazarlanabilecek.

YÜZDE 1’LİK DİLİME GİREN ÖĞRENCİLER ALINACAK

Öğrenci seçimi, Millî Eğitim Bakanlığı’nın merkezi sınavında Türkiye genelinde ilk yüzde 1’lik başarı diliminde yer alma ve ayrıca okulun yapacağı özel sınavda başarılı olma şartına bağlı olacak.

ÖZEL PROJE UYGULAYAN OKULLARDA ODAK NOKTASI: ARAŞTIRMA VE UYGULAMA

Bu okullarda amaç; öğrencilerin araştırma yapma, problem çözme ve düşünme becerilerini geliştirmesi olacak. Projeler aracılığıyla edinilen teorik bilgiler uygulamaya dönüştürülecek ve öğrencilerin öğrenme süreçlerine aktif katılımı sağlanacak.

YEREL KOMİSYONLARLA SÜREÇ YÖNETİLECEK

Özel proje uygulayan okulların belirlenmesi sürecinde il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerinin yanı sıra “İl Proje Okulu Değerlendirme Komisyonu”, “İl Proje Okulu Teklif Komisyonu” ve Bakanlık bünyesindeki “Proje Okulu Tespit Komisyonu” aktif rol oynayacak. Başvuru süreci veriye dayalı olarak yönetilecek.

SÜREKLİ DEĞERLENDİRMEYE TABİ OLACAKLAR

Bu okulların proje okulu niteliğini sürdürüp sürdürmediği il millî eğitim müdürlükleri tarafından her yıl, Bakanlık tarafından ise iki yılda bir izlenecek ve değerlendirilecek.

OKUL GELİŞİM PROJELERİYLE NİTELİKLİ EĞİTİM HEDEFİ

Özel proje uygulayan okullarda, okul iklimi, bireysel öğrenme desteği, akademik başarı, rehberlik ve sosyal etkinlikler gibi birçok alanda bütüncül gelişimi hedefleyen “okul gelişim projeleri” hayata geçirilecek. Bu projelerle eğitim ortamlarının kalitesinin artırılması planlanıyor.

Kaynak: Manşet Haber

Benzer Videolar